De lokale partijen in de Achterhoek vieren hun zege

In verschillende gemeenten in de Achterhoek zijn de lokale partijen het de grootste geworden.

GBB is voor het eerst in de historie de grootste partij van Bronckhorst met maar liefst acht zetels twee meer dan de CDA die normaal de grootste is.

In Winterswijk is Voor Winterswijk de grootste partij hun hebben vijf zetels en de nieuwe partij Morgen haalde drie zetels.

In Doetinchem zijn PVLM en Gemeentebelangen de winnaars beide partijen krijgen drie zetels het CDA blijft wel de grootste maar verliest 2 zetels en komt hierdoor op vijf uit.

In Oude IJsselstreek is Lokaal Belang de vermoedelijk de grootste partij en Dorp en Platteland Beweging wordt de tweede partij. Oude IJsselstreek heeft nog geen zetelverdeling bekend gemaakt, maar Dorp en Platteland Beweging lijkt drie of vier zetels te gaan behalen.

In Aalten is BBB/HMV de grote winnaar de partij gaat van een zetel naar 4 zetels mogelijk door de samenwerking met BBB van Caroline van der Plas, CDA blijft de grootste met zeven zetels.
GemeenteBelangen daalt van vijf naar vier zetels, Progressieve Partij en VVD beide van drie naar twee en D66 daalt van twee zetels naar een zetel.

In Oost Gelre wint OOG een zetel en stijgt naar zes zetels. Het CDA behoudt de zeven zetels en blijft daarmee de grootste, De VVD behoudt het zetelaantal van vijf.

De PvdA, NLOG en OLW hebben ieder één zetel behaald, en nieuwkomer GroenLinks en de dit jaar hernoemde partij Democraten Oost Gelre, voorheen D66, hebben de raad niet gehaald.

In Montferland is Helder de grote winnaar zij haalden vijf zetels, Ook lijst Groot Montferland wint flink en gaat van drie naar vijf zetels.

Het CDA blijft de grootste met zes zetels, maar dat is een verlies van twee zetels. Lokaal Belang Montferland (LBM) gaat van van zes naar drie zetels, VVD en D66 verliezen beide een zetel. De coalitie levert zo samen acht zetels in en wordt daarmee keihard afgerekend door de kiezer. PvdA behoudt drie zetels.