Postcommandant geeft startsein voor bouw brandweerkazerne Almen

Op 1 december 2021 gaf Freddie Heuvelink, postcommandant van de brandweer in Almen, het startsein voor de nieuwbouw van de brandweerkazerne in Almen. Het geplande feestelijke moment kon vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan. Daarom is de start van de bouw te zien in een filmpje. Het ontwerp is van bct architecten uit Enschede. Haafkes uit Deventer en Sturris BV uit Laren en voeren het werk uit.

Waarom nieuwbouw

In 2015 bleek dat de Brandweerkazerne Almen niet meer voldeed aan de eisen. De bestaande kazerne aanpassen, bood geen goede oplossing. Het zoeken naar een nieuwe plek startte. Dit bleek niet gemakkelijk. In maart 2020 werd gekozen voor de Binnenweg in Almen.

Naoberschap

Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve: “De zoektocht naar een geschikte plek, was lang. Toen de plek bekend was, is er snel geschakeld. Daarom kon de bouw vandaag starten. In de aanloop hier naartoe hebben we veel aandacht besteed aan het naoberschap op deze nieuwe plek. Ik dank de omwonenden voor hun meedenken. Ik hoop dat we straks feestelijk buurt kunnen maken. En wens alle betrokkenen veel succes”.

Het ontwerp en de bouw

Het ontwerp is van bct architecten uit Enschede. Medewerkers van de brandweer zijn daarbij betrokken. Omwonenden konden reageren op het ontwerp.

De brandweerkazerne wordt duurzaam gebouwd. Energie komt van zonnepanelen, in combinatie met een luchtwaterwarmtepomp De waterbuffering wordt op eigen terrein gemaakt.

Haafkes waardeert de lokale samenwerking en neemt maatschappelijke verantwoordelijkheid door zoveel mogelijk leveringen en werkzaamheden regionaal uit te besteden. Mede hierdoor is ook een bewuste keuze gemaakt om met RoMa de samenwerking aan te gaan voor dit project.

Een fijne werkplek met voldoende ruimte

De medewerkers van de brandweer krijgen met de nieuwe kazerne een fijne oefen- en instructieplek. Met voldoende ruimte voor de brandweerwagens die zij nodig hebben bij een uitruk. Het nieuwe onderkomen wordt straks ook de plek en voor de Almense brandweercollega’s om elkaar te ontmoeten, een plek waar de collega’s zich goed thuis voelen.

Betrokken partners

Gemeente Lochem is opdrachtgever. De bouwopdracht is gegund via een meervoudig onderhandse aanbesteding. De bouw zorgt voor werk in de gemeente en de regio. Betrokken partners zijn: bct architecten, Haafkes, de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland, Brandweer Almen, Sturris BV, Aveco de Bondt en ROMA installatietechniek BV.

De planning

De bouw start op 1 december. De aannemer verwacht het gebouw in september 2022 op te leveren. De brandweer verhuist dan van de dorpskern naar de nieuwbouw. De gemeente wil de huidige kazerne verkopen. Inwoners kunnen de gemeente laten weten wat zij een goede invulling vinden van deze plek.