Richterspoort, een nieuwe entree voor Lichtenvoorde

Op de hoek van de Twenteroute en de Richterslaan komen twee gebouwen te staan. Naast woningen is er ook plaats voor kantoren. Het wordt een markante entree voor Lichtenvoorde: de Richterspoort.

Afspraken
Bouwbedrijven konden eind vorig jaar ideeën aanleveren voor invulling van dit gebied. De gemeente Oost Gelre heeft gekozen voor het ontwerp van Bouwbedrijf Klomps en het architectenbureau Weusten Liedenbaum. Burgemeester Annette Bronsvoort en directeur Bram Klomps zetten afgelopen woensdag hun handtekening onder deze samenwerking.

39 huur- en koopappartementen 
Op deze hoek komen 2 gebouwen met daarin 39 appartementen. Het gaat hier om koopwoningen en huurwoningen. Je kunt hier terecht als starter, maar ook als je wat ouder bent. Wethouder Jos Hoenderboom is blij met de start van dit project: “We hebben in onze gemeente snel goede woningen nodig. En dit project is een mooi voorbeeld van hoe we rekening met de natuur en het klimaat.”
Bram Klomps vindt het mooi dat er een herkenbaar punt langs de Twenteroute komt: “Dat komt vooral door de fraaie woontoren op de hoek. Die is van afstand al te zien.” In dit markante gebouw komen betaalbare, middeldure en dure koopwoningen. Daar is binnen onze gemeente behoefte aan.

In het andere gebouw komen woningen voor de middenhuur. Ook daar is op dit moment veel vraag naar. Deze zijn in principe voor mensen die niet in aanmerking komen voor sociale huurwoningen of die geen hypotheek kunnen krijgen voor een betaalbare koopwoning.

Publieksfunctie begane grond
Wat er op de begane grond komt, is nog niet bekend. Het kan zijn dat er zorgvoorzieningen, winkels of kantoren komen. Of een plek om elkaar te ontmoeten.

De gebouwen passen bij wat er staat
De twee gebouwen sluiten wat uiterlijk betreft goed aan op wat er al op het Eschpark is gebouwd. Het worden baksteen gebouwen in een roodtint met een flauwe kap met royaal overstek. Bewoners kijken straks uit over het kruispunt en op het Achterhoekse landschap.

Groen
De gebouwen liggen straks in het groen. In “ruw bloemrijk grasland” komen groepen van verschillende soorten bomen. En wat bijzonder is: er worden nestkasten voor vogels en vleermuizen opgenomen in het gebouw. De parkeerplaatsen krijgen een halfdoorlatende vloer, waardoor het regenwater in de bodem weg kan zakken. En bij veel regen wordt het water opgevangen in natuurlijke wadi’s.

Bestemmingsplanprocedure
De gemeente gaat nu beginnen met het veranderen van bestemmingsplan. Daarna kunnen inwoners die er belang bij hebben een reactie geven. Bouwbedrijf Klomps kan waarschijnlijk in 2024 beginnen met de bouw.

Inschrijven kan
Wie interesse heeft in een woning aan Richterspoort kan een mail sturen naar info@klomps.nl of bellen naar (0315) 65 70 00.