Stichting 4 en 5 mei Lichtenvoorde boos om coronaprotest bij oorlogsmonument

LICHTENVOORDE – Stichting 4 en 5 mei Lichtenvoorde is boos omtrend het protest tegen het coronabeleid dat zondagavond plaats vond, ze vonden het ongepast en uiterst kwetsend dat een oorlogsmonument gebruikt wordt om tegen het corona beleid te demonstreren.

Tientallen personen verzamelden zich zondagavond bij het monument ‘Klein Engeland’ om tegen het coronabeleid te demonstreren en aldaar kaarsjes aan te steken.

Secretaris Theo Leemreize van de Stichting 4 en 5 mei Lichtenvoorde laat in een telefoon gesprek met Rtv Achterhoek weten dat ze het totaal ongepast vinden dat daar een dergelijke demonstratie plaatsvindt tegen het corona beleid in nederland.

Het is een verzetsmonument voor mensen die gevochten hebben voor onze vrijheid tijdens de Tweede Wereldoorlog, Het monument ‘Klein Engeland’ aan de Hendrik Leemreizestraat werd eerder dit jaar onthuld als blijvende herinnering aan verzetsdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is geplaatst in het Joep ter Haar Plantsoen, vernoemd naar een verzetsheld.

Leemreize noemt het demonstreren een grondrecht, maar had graag gezien dat de actievoerders in overleg met de gemeente Oost Gelre tot een andere locatie waren gekomen. De afgelopen dagen komen de actievoerders vaker samen op de plek.

In een bericht op Facebook laat de stichting het volgende weten.

De laatste avonden is het monument ‘Klein Engeland’ in het Joep ter Haarplantsoen gebruikt als een samenkomst- en protestplek.

Wij, de Stichting AVOG uit Lievelde en de Stichting 4 en 5 mei Lichtenvoorde, zijn de initiatiefnemers geweest voor dit monument als eerbetoon aan al die mensen die in de Tweede Wereldoorlog zich hebben ingezet om ons land te bevrijden van de wrede bezetter. Zij hebben er voor gezorgd dat wij sindsdien in een vrije democratie mogen en kunnen wonen. Met gevaar voor eigen leven is door hen gestreden voor onze democratie en vrijheid. Deze strijd heeft veel offers gekost, velen moesten het bekopen met hun dood. De namen bij het monument aan de Dijkstraat en op de graven van de geallieerde militairen op het kerkhof aan de Vragenderweg zijn hier stille getuigen van.

Het verzet heeft gevochten om te worden bevrijd van een bezetter. Ons inziens wordt op deze wijze geen respect getoond aan al die verzetsmensen, hun nabestaanden en hun strijd als zij nu gebruikt worden bij een meningsverschil in onze democratie. Dat uitgerekend deze plek hiervoor gebruikt wordt is uiterst kwetsend.

We vinden kritiek op de corona-aanpak prima, maar dan wel zonder de inzet en het ongekende leed van eerdere generaties te bagatelliseren. We respecteren ieders recht op protesteren en gelukkig is dat in ons land ook een wettelijk recht met spelregels. Gebruik dit recht op een andere plek. Het is onnodig kwetsend voor de verzetshelden, oorlogsslachtoffers van destijds en de vele nabestaanden.

Bestuur Stichting AVOG en Bestuur Stichting 4 en 5 mei Lichtenvoorde.